Mange foreninger, herunder mange ikke-kommercielle radio- og TV-stationer, har store problemer med at være bankkunder. DFS forsøger at gøre noget ved det.
Det er hvidvaskloven, der er forklaringen på hovedparten af de omfattende kontrolkrav, banker stiller til deres foreningskunder. Krav, som er stærkt belastende for foreningerne, og som ifølge Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS) er medvirkende til, at halvdelen af de foreningsaktive overvejer at stoppe arbejdet.
Hovedbegrundelsen for bankernes praksis har været, at der skulle være en reel og betydelig risiko for, at foreninger bliver brugt til hvidvask eller terrorfinansiering. Men det er både ”unødvendigt og unyttigt”, siger formand for DFS, Per Paludan Hansen, og tilføjer: ”Loven skyder spurve med kanoner, og der er ingen proportionalitet mellem lovens bestemmelser og problemets størrelse i foreningslivet.”
I snart tre år har DFS arbejdet på at løse problemet med bøvlet i bankerne for foreningslivet. Som et første resultat af dette udsendte Finanstilsynet i november sidste år en vejledning til bankerne, der giver bankerne mulighed for at kræve mindre dokumentation, hvis de vurderer, at foreningen udgør en begrænset risiko for hvidvask og terrorfinansiering. Det er imidlertid kun en vejledning, og det har vist sig, at – så vidt vides – ingen banker har valgt at følge denne vejledning.
Ifølge DFS, så afkræver bankerne fortsat omfattende dokumentation – mere end de behøver ifølge vejledningen. Det kan stadig være et problem overhovedet at få en bankkonto, og bankerne opkræver stadig skyhøje gebyrer, som opsluger en stor del af foreningernes økonomi.
Regeringen har i sit regeringsgrundlag sat sig for at løse disse problemer, og siden i foråret har Kulturministeriet stået i spidsen for et projekt, der skal lette foreningernes administrative byrder.
Men endnu er der intet konkret sket.
DFS efterlyser dokumentation for foreningernes bøvl i banken. Jo mere dokumentation DFS kan levere, jo større chance er der for, at reglerne bliver ændret.
De ikke-kommercielle radio- og TV-stationer opfordres til at komme med input til, hvordan de bliver behandles af deres banker:
- Hvilke oplysninger og hvilken dokumentation forlanger jeres bank: når I opretter en bankkonto, når I skifter bestyrelse, formand eller kasserer og i andre tilfælde?
- Er det blevet bedre, siden vejledningen kom i november 2022?
- Har I brugt vejledningen til at modsætte jer de krav, som I bliver pålagt?
- Har I haft problemer med at kunne få en konto i banken?
- Betaler I urimeligt høje gebyrer?
og sende dette til saml@saml.dk, hvorefter SAML så sender det videre til DFS.