Fristaden Christiania har siden 12. april 1984 haft sin egen radiostation – Christiania Radio. SAML Nyt har været på besøg.
Radiostationens formål er ifølge vedtægterne at formidle og skabe et åbent og nuanceret alternativ til den herskende mediekultur og ikke mindst være en aktiv del af Christianias kulturliv. Det skal blandt andet ske ved at skabe rammer for udfoldelse og for adgang til mediet. Men Christiania Radio begrænser sig ikke kun til Christiania. I vedtægterne hedder det videre, at man også søger at ”være en platform for andre lignende, alternative fællesskaber – i respekt for Moder Jord med kærlighed, solidaritet, fleksibilitet og balance”. Endelig hedder det, at man vil skabe ”dialoger mellem mennesker på tværs af etniske, alders- og klassebestemte forskelle, og bane vej for ukendte kunstnere og alternative måder at leve og tænke på.”
Hvordan går det så på den snart 40 år gamle lokalradio. SAML Nyt har været forbi radioens lokaler på Christiania til en snak med to af radioens medarbejdere, Manitou og Robert, der taler entusiastisk og med varme om Christiania Radio og Christiania.
Radioen har en stabil medarbejderskare på omkring 25 personer – nogle faste, andre kommer ”lidt op og ned”. Men miljøet er tiltrækkende herude, fortæller de to, og selv om en del af folkene på radioen ikke selv bor på Christiania, så bliver man ikke en del af radioen, hvis man ikke kender Christiania. ”Man kan sagtens være christianit i sit hjerte, uden at bo på Christiania”, lyder det.
Udsendelserne på Christiania Radio henvender sig også bredt, og ikke kun til Christianias beboere. ”Vi taler om krig, om corona, generelt om Christiania, transformationen af Christiania [opførelse af almennyttige boliger], om forurening, om miljøet – og det nye: økocentrisk revolution – og i det hele taget, så taler vi om alle de ting, som mainstream-medierne ikke siger noget om”, lyder det fra Manitou, der oplever, at der er sket en forandring. ”Tilbage i 1970erne troede vi på, at vi havde en fremtid at kæmpe for. Dét ser det ikke ud til nu. Vi er bekymret for klimaet, og vi stoler ikke på politikerne længere”. ”Dét prøver vi at afspejle i programmerne”, siger Manitou.
Da Robert kom til Christiania Radio for cirka seks år siden, var det mest for at lave snakke-radio, men lige nu laver han kun musikprogrammer. Han brænder især for den gamle musik fra 1970erne og spiller faktisk også musik helt tilbage fra 1930erne. Blandt andet rock- og bluesmusik, og forleden havde han et unikt interview med en engelsk rockmusiker.
Christiania Radio har også et legendarisk reggaeprogram, der har kørt så længe nogen kan huske. Hver mandag klokken 10.00-14.00. Og når man sender torsdag og fredag aften og nat, så er det nogle unge DJ’s, der fyrer den af med især drum’n’bass og hip hop. I øvrigt ofte med gæster i studiet.
En rolle som egentlig serviceradio for Christiania fungerer Christiania Radio ikke rigtig som. Dog bringer man oplysninger om dødsfald, og hvornår begravelsen finder sted, og man fortæller også om ting som for eksempel den store Global Marijuana March, der fandt sted i begyndelsen af maj.
Der er overraskende mange, der lytter til Christiania Radio, fortæller Manitou og Robert samstemmende. Selv om man deler frekvens – 90,4 MHz – med andre lokalradioer, så har man den kæmpe fordel, at sendetiderne er meget nemme at huske: alle hverdage klokken 10-14 og så desuden torsdag og fredag aftener klokken 23-03. Lige siden begyndelsen i 1984 har sendetiden mandag til torsdag klokken 10-14 været den samme, og for nogle år siden fik man også fredag klokken 10-14 med.
Der kommer mange kommentarer fra lytterne, og én af fremtidsplanerne for radioen er, at man vil satse på ringe-ind-programmer, hvor man vil tale om de emner, som main-stream medierne ikke behandler. Det skal både være sådan, at lytterne kommer til orde, men man vil også ringe til kilder og eksperter.
Christiania Radio er meget aktiv på Facebook og på Mixcloud, hvor man også streamer live. Og så arrangerer man støttefester på Operaen på Christiania. ”Det er ikke de store beløb, der kommer ind. Det er faktisk mere for hyggens skyld, og for at holde gruppen lidt samlet,” forklarer Robert.
Christiania Radios slogan er: ”Byens skæveste – og fredeligste!”.