Nyhed
5 Minute Read

Derfor nyt teknisk samarbejde

1/9/2023

Når de ikke-kommercielle TV-stationer gerne vil have et landsdækkende, teknisk samarbejde, så er det bl.a. for at forbedre tilgængeligheden. Det fremgår af et brev, SAML nu har sendt til kulturministeriet.

SAML vil gerne oprette et landsdækkende teknisk sendesamarbejde for de ikke-kommercielle TV-stationer i MUX 1. Men hvorfor? Det har SAML nu skrevet til Kulturministeriet om:

”Indledningsvist vil vi gerne pointere, at oprettelse af et landsdækkende teknisk sendesamarbejde IKKE fratager ansvaret fra den enkelte tilladelseshaver at opfylde tilgængelighedskravene jf. AVMS-direktivet. Den enkelte tilladelseshaver vil stadig være, som tilfældet er nu, ansvarlig for at leve op til alle krav tilknyttet programtilladelsen med de tilhørende bekendtgørelser og direktiver.

Men fordelen ved det landsdækkende tekniske sendesamarbejde er netop at give den enkelte station bedre mulighed for at opfylde tilgængelighedskravene, da det landsdækkende tekniske sendesamvirke hovedsageligt har som mål at forbedre tilgængeligheden ved at tilbyde muligheden for undertekster på lokale TV-programmer, ligesom det allerede gøres hos Danmarks Radio og TV2. Den nuværende teknologiske opsætning hos TV2’s regionale stationer er en hindring i at opfylde de, af EU, ønskede tilgængelighedskrav.

Oprettelse af det landsdækkende tekniske sendesamarbejde betyder IKKE, at de nuværende regionale sendesamvirker skal nedlægges. Der flyttes blot opgaver fra de regionale til det landsdækkende.

Derudover er der flere fordele ved et landsdækkende teknisk sendesamarbejde, som kommer her i punktform og er uddybet i bilaget [indsat nedenfor]:

  • Lettelse i administrationen, særligt for DR, samt ensartet omkostningsniveau i MUX-1 for alle tilladelseshaverene,
  • Større driftssikkerhed og bedre kvalitet,
  • Tilslutning til det landsdækkende tekniske sendesamarbejde”

Og alle detaljerne:

”Lettelse i administrationen samtensartet omkostningsniveau i MUX-1 for alle tilladelseshaverene:

Som bekendt er det DR, der ejer og driver MUX 1. Det indebærer at DR nu skal udsende i alt 8 halvårlige fakturaer til de regionale sendesamvirker. Rationalisering af driftsomkostninger vil især gavne Danmarks Radio, da de fremover kun behøver at sende en enkelt faktura til et landsdækkende teknisk sendesamvirke, der så viderefakturerer til de enkelte tilladelseshavere i MUX 1.

Dertil vil den økonomiske belastning blive mere ligeligt fordelt mellem de forskellige stationer i hele landet, skulle en tv-station et givet sted vælge at lukke ned eller bliver frataget programtilladelsen.

I den nuværende situation er det en fordel at være del af et regionalt sendesamvirke med mange stationer, i modsætning til f.eks. på Bornholm, hvor en enkelt station selv står for alle udgifter.

Det Landsdækkende Tekniske Sendesamarbejde skal varetage økonomien, regnskaberne og driften af de 8 sendeudstyr som ønskes samlet eet sted i landet. Dette vil også lette administrationen i de regionale sendesamvirker, da de nuværende 8 sendesamvirker kan nedlægge deres økonomier og lade det nye landsdækkende tekniske sendesamvirke opkræve de enkelte tv stationer direkte til opretholdelse af driften fremover. Udarbejdelse af årlige regnskaber og revision af disse vil således blive reduceret fra 8 til 1 årligt regnskab.

Større driftssikkerhed og bedre kvalitet til gavn for seerne:

Det tekniske sendeudstyr for alle 8 regioner skal samles eet sted hos DR / Cibicom, hvor der vil være adgang til at servicere det døgnet rundt. Det er stort set umuligt i dag at få adgang til udstyret ude hos de regionale TV-2 stationer udenfor normal arbejdstid. Kommer der et teknisk nedbrud i aften og nattetimerne, kan vi ikke komme ind disse steder før tidligst den efterfølgende hverdag. Det er ikke optimalt.

Det tekniske setup skal være ens for alle 8 regioner og ved at have ensartet sendeudstyr placeret samme sted, vil det være nemt at indkoble et reserve-sendeudstyr, hvis et af de 8 sendeudstyr skulle svigte. Der har aldrig tidligere fra myndighedernes side været stillet krav til det tekniske sendeudstyr og kompetancerne dertil. Det laver vi om på nu ved at vælge ensartet gennemprøvet udstyr og stille krav til kompetancerne i en fremtidig serviceaftale. Et ensartet sendeudstyr med en samlet serviceaftale for hele landet vil udover ovennævnte fordele også kunne forbedre lyd- og billedkvalitet af det udsendte signal i MUX 1, samt vil på sigt give mulighed for at overgå til HD-kvalitet i stedet for den nuværende SD-kvalitet, en klar forbedring for seerne.

Tilslutning til det landsdækkende tekniske sendesamvirke:

Alle 38 stationer samt de 2 landsdækkende AN-TV og TV Glad var samlet den 22. april 2023 i Middelfart, hvor der var enighed om at arbejde videre med at etablere det nye Landsdækkende Teknisk Sendesamarbejde, hvis vi kunne få ændret bekendtgørelse nr 1517 af den 29 juni 2021 om ikke kommercielt TV i MUX 1, således at den nuværende regionale sendesamvirke konstruktion suppleres med et nyt landsdækkende teknisk sendesamarbejde.

De nuværende 8 regionale sendesamvirker skal ikke nedlægges, men tilknyttes det nye landsdækkende tekniske sendesamarbejde. Hver region samt de 2 landsdækkende leverer én repræsentant hver til bestyrelsen i det nye Landsdækkende tekniske sendesamarbejde. De nuværende 8 regionale sendesamvirker fortsætter, men har kun ansvaret for at fordele deres sendetid indbyrdes i regionen.

Hvis bekendtgørelsen ændres som ønsket, kan stiftelsen af foreningen til det nye Landsdækkende Tekniske Sendesamarbejde gå i gang med ændring af det tekniske setup sammen med DR / Cibicom og dermed flytte al sendeudstyret fra de regionale TV2 stationer til det nye fælles tekniksted hos DR / Cibicom. Men det kræver, at vi bliver frigjort fra at være hos de regionale TV-2 regioners teknik.

Vi har på forhånd fået ja fra DR / Cibicom om, at det kan lade sig gøre at flytte teknikken, hvis vi selv betaler for denne flytning.

Vedtægterne til det nye Landsdækkende Tekniske Sendesamarbejde er forhåndsgodkendt af alle 8 regioner incl de 2 landsdækkende tv stationer.”

Tilmeld dig for de seneste nyheder

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder og information.

Ved at klikke på Tilmeld bekræfter du, at du er enig i vores Vilkår og Betingelser.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.