Lokale ikke-kommercielle radioer er forpligtigede til at lave taleradio – stort set uden musik. Nu har Radio- og TV Nævnet tilsyneladende skærpet reglerne.
Mens f.eks. taleradioen Radio 4 gerne må spille musik, når det er relevant, så gælder der anderledes strikse – men ikke særligt klare – regler i programvilkårene for de ikke-kommercielle lokalradioer.
I lokalradiobekendtgørelsen § 11 stk. 1 fremgår det, at programvirksomheden skal omfatte mindst én times egenproduceret førstegangsudsendelse med lokalt indhold hver uge i minimum 50 uger om året i form af ét eller flere taleprogrammer. Der er i begrænset omfang tilladt at anvende jingler, vignetter eller musikalske indslag i denne del af programmet.
Formuleringen ”begrænset omgang” er indtil nu blevet tolket sådan af nævnet, at der ikke måtte blive spillet hele stykker musik, men kun uddrag af musiknumre.
Men i en tilsynssag fra tidligere i år mod Arkens Radio i Esbjerg, er denne praksis tilsyneladende blevet skærpet. Radio- og TV-Nævnet har således haft stopuret fremme og ganske minutiøst opmålt i sekunder, hvor meget musik Arkens Radio har spillet i fire udvalgte udsendelser af en halv times varighed. Alt er nøje opmålt – fra seks sekunders musik og op.
Tilsynet mundede ud i, at nævnet vurderede, at der blev spillet for meget musik, og gav derfor radiostationen en påtale og idømte Arkens Radio til at tilbagebetale 1.583 kroner af radioens driftstilskud. Fordi nævnet altså – ud fra en konkret vurdering – mente, at der blev spillet nogle sekunder eller minutters musik for meget.
”Småligt” kunne måske være en umiddelbar indskydelse. ”Urimeligt” kunne være en anden indskydelse. Ikke mindst, hvis man sammenligner med, hvad Radio Loud slap af sted med – uden at skulle betale så meget som en krone tilbage.
Men Radio- og TV-Nævnet kan – helt som de vil – vurdere, hvor grænsen går for, hvad ”begrænset omfang” er, og dermed hvor mange sekunders musik der må spilles i de ikke-kommercielle lokalradioers taleprogrammer. Som det er blevet sagt gentagne gange fra nævnet, når de lokale stationer har efterlyst klare svar: ”Det kommer an på en konkret vurdering”.
På informationsmødet den 8. juni 2023 for de lokale stationer om lokalt indhold var talen klar: Nævnet har altid har ret til at ændre praksis. Radio- og TV-Nævnets sekretær sagde således: ”Nævnet har også lov til at gå ind og sige, jamen – ved I hvad – man har en praksis; nu strammer man op på sin praksis af en eller anden årsag, fordi man mener, at det måske skal være en lille smule anderledes, end det hidtil har været. Det er også nævnets prærogativ”. (Prærogativ er latin og betyder: ”ret til at blive prioriteret højere end andre, for eksempel når der er begrænset adgang til noget, eller når noget skal fordeles”).
SAML Nyt har igennem nogen tid forgæves forsøgt at få en kommentar Radio- & TV-Nævnet både mundtligt og skriftligt. En mundtlig udtalelse er afvist, og skriftlige henvendelser besvares med: ”Vi har desværre ikke haft mulighed for at undersøge sagen endnu, men vi vender tilbage snarest muligt.”
Dét der ikke rigtigt vil svares på, er ellers ret simpelt: ”Har spørgsmålet været genstand for en drøftelse i nævnet, som har mundet ud i, at man er blevet enige om at stramme op på dette område – og/eller – skærpe/ændre fortolkningen af ”begrænset omfang”.
Er det korrekt, at der tidligere skulle være tale om ét – eller – flere hele stykker musik i en time med taleradio, for at det ville blive betragtet som en overtrædelse af reglen med det begrænsede omfang. ”
Og for at få det helt på det rene: ”Hvor mange minutters musikforbrug (inkl. jingler og vignetter) skal der være i en time, for at det ikke overholder reglen om ”begrænset” omfang.”
Mens nævnet ikke har tid til at svare på disse spørgsmål, så fortsætter nævnets tilsyn ud fra en praksis og ud fra en ”konkret vurdering”, som altså ikke er ganske klar.