Nyhed
5 Minute Read

Hjemmeside fortæller historien

14/4/2023

I disse uger og måneder er det 40 år siden, at de første lokalradioer og efterhånden også lokal-tv begyndte at sende i den danske æter. Det bedste bud på, hvor man kan læse historien om de danske radio- og tv-stationer findes på nettet.

Siden 2013 har man kunnet læse en masse historisk materiale – plus lidt nyere ting – om de danske radio- og tv-stationer på det elektroniske opslagsværk www.danskradio.dk. Fokus er mest på de lokale radiostationer, kommercielle såvel som ikke-kommercielle, men man kan også finde stof om tv og lokal-tv, man kan dykke ned i de mere tekniske forhold for især radio; man kan finde en fin oversigt over relevante links, og tilmed kan man finde de stationer der sender netradio i Danmark.

Martin Vinther Rasmussen er manden bag siden og elsker at grave i historien. Men hvorfor radio og hvorfor hjemmesiden danskradio.dk. Han siger til SAML Nyt:

”Siden jeg var dreng har radio haft min interesse. Jeg lyttede til Radio Luxemburg og andre udenlandske radiostationer, da der kun var få programmer som ‘Hej P3’ og ‘Søndagskvisten’, som interesserede mig fra Danmarks Radio, som på den tid var ene på frekvenserne herhjemme. I 1983 kunne jeg høre de nye lokalradioer fra Aarhus og flere andre byer. Derfra begyndte jeg at samle på de klistermærker, brochurer og tryksager, de kunne sende til mig. I hæfter nedskrev jeg tekniske detaljer og samlede avisudklip med programoversigter og nyheder fra de danske lokalradioer. Det blev også til en artikel i skolebladet, hvor jeg i 1984 skrev, at der kunne høres lokalradio i vores område i Ryomgård på Djursland. Jeg var vist den eneste, der kendte til dem. Tilmed havde jeg en radiomodtager med i skoletasken, der kom op i frikvartererne. Skulle jo kunne følge med i det spændende, der kom fra lokalradioerne i Aarhus, hvor jeg også flere gange var på besøg på Radio Århus, og skulle se teknik og følge med i afviklingen. Jeg kom også selv i æteren, da jeg senere flyttede til Fyn og fra 1988 blev studievært og lønnet tekniker på bl.a. Odense Nærradio, Radio Odense og Station Fyn. Nåede også kort forbi The Voice Odense og FMR som sendte fra Nyborg.

Det er alt dette materiale og viden, jeg har samlet gennem årene og gemt, som bruges til at lave hjemmesiden. Det er blevet til en stor og omfattende samling som er arkiveret og opdelt i mapper noteret med landsdel/bynavne. Dette bliver suppleret med materiale, som jeg låner eller får leveret fra tidligere radiomedarbejdere fra de mange lokalradioer, som har sendt og lukket igen, som mange har gjort i de sidste 40 år.

Lydklip kan også høres på hjemmesiden. Et stort lydarkiv, som jeg har oparbejdet igennem alle årene, fra egne optagelser og lånte spole- og kassettebånd, er en vigtig del af historien. Når der klikkes rundt på hjemmesiden, og der vælges en radiostation, giver det en ekstra dimension, når lyden med kendte stemmer, jingler og programmer fra dengang kommer ud af højtaleren, måske netop fra den radiostation man altid lyttede til”.

Det er ikke uden udfordringer at lave siden. Martin nævner blandt andet, at det kræver meget arbejde med at indscanne materiale, bearbejde billeder til god opløsning og kontrast – og få det lagt ind på siderne. Et eksempel på store udfordringer er ældre spolebånd, der har været opbevaret for eksempel på et loft. De bliver – på grund af de svingende temperaturer og fugt – klistrede og kræver rengøring af tonehoveder på båndmaskinen konstant. Men lyden kommer ud og bliver digitaliseret til arkivet.

Danskradio.dk er en løbende proces. Martin Vinther Rasmussen tilføjer hele tiden både nye historier og supplerer eksisterende artikler – som tiden tillader.

En ny side er under opbygning om ’De samvirkende lokalradioer i Aarhus’. Det var den styrende del af de seks lokalradioer, som startede den 10. juni 1983 i Aarhus. Det var Byens Radio, Radio JTI, Rosenvangskolens Lokalradio, Universitetsradioen, Århus Nærradio og Radio Århus. De skulle dele sendetiden på de tre frekvenser i byen, som sendte det samme. Siden kom der flere lokalradioer i Aarhus, og i en periode var der op til 26 sendetilladelser samtidig. Fra at sende det samme på tre frekvenser, blev det hele opdelt, så der blev tre kanaler. Disse radiostationer er Martin ved at finde materiale og informationer frem om.

Martin Vinther Rasmussen vil også gerne opfordre stationer, hvorfra der måske ikke er så meget på hjemmesiden lige nu, til at sende materiale – programoversigter, klistermærker, tryksager, ældre lydklip, som findes enten digitalt eller fra analoge bånd samt andet materiale fra radiostationer historie, til mr@danskradio.dk

Det er ikke kun dansk lokalradio og dansk lokal-tv man kan finde alverdens informationer om. Også danske piratradioer, en stor og omfattende side om Radio Mercur, danske internetradioer og Danmark Radio (eller ‘Statsradiofonien’, som den hed fra begyndelsen i 1925 til 1959, og ‘DR’ som har været navnet siden 1996) samt de udenlandske radiostationer, der sendte på dansk til lyttere i Danmark (som for eksempel Deutschlandfunk i Vesttyskland, Radio Berlin International i DDR, Polens Radio, Moskva Radio i Sovjetunionen, RAI i Italien og Norea Radio Danmark) får masser af omtale.

På danskradio.dk kan man tillige finde alle gamle historier fra hjemmesiderne radionyt.com og tvnyt.com, der i en årrække fulgte stort og småt om og fra især de danske radio- og tv-stationer.

Tilmeld dig for de seneste nyheder

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder og information.

Ved at klikke på Tilmeld bekræfter du, at du er enig i vores Vilkår og Betingelser.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.