De ikke-kommercielle stationer er ikke drevet af et behov for konstant høje lytter- og seertal – i modsætning til de kommercielle stationer, for hvem netop dét er afgørende for at tjene penge.
For de kommercielle radio- og TV-stationer er lytter- og seertal helt afgørende. Det gør en verden til forskel om der er 1.000 eller 5.000 lyttere her og nu (AQH), da det direkte har betydning for indtjeningen, og dermed afkastet til ejere og aktionærer. Mens formålet med kommercielle stationer er at tjene penge – at skabe et økonomisk overskud – så forholder det sig helt anderledes for ikke-kommercielle stationer, der i stedet har et idébaseret formål om at tilvejebringe værdi for lokalsamfundet, og derfor ikke er afhængig af konstant at skulle søge at maksimere lytter- eller seertallene.
Det står ingen steder skrevet, at de ikke-kommercielle skal have mange seere/lyttere.
Tidligere mangeårig radiodirektør i DR, Leif Lønsmann, forklarer til SAML Nyt: ”For kommerciel radio er ’share’ (lyttetid) den afgørende valuta. Jo flere lyttere, og jo flere minutter de lytter, des større chance for at de eksponeres for en reklame. For Public Service er ’reach’ afgørende; alle har betalt og alle skal kunne finde noget af værdi over tid (i løbet af en dag eller en uge). For community radio [ikke kommerciel lokalradio] er ’coverage’ afgørende.”
’Share’ betyder ’andel af den samlede radiolytning’, der altså sættes til 100 procent. Som det er nu så har den danske stats DR og dets syv radiokanaler ifølge Kantar Gallups RadioMeter-målinger over ¾ af al radiolytning i Danmark med P4 som en helt, ekstremt dominerende kanal. Over 43 procent af al radiolytning i Danmark foregår på P4. Derefter kommer P1 med en share på 11,2 procent, P3 med 8,8 procent og P5 med 6,5 procent. Først på en femteplads kommer en kommerciel station, NOVA, med 5,9 procent. Ifølge Kantar Gallup i uge 40.
’Reach’ betyder ’dækning’ – altså, hvor mange der i løbet af en dag eller en uge lytter til en given radiostation i minimum fem minutter. Tallene på ugebasis er naturligvis meget højere end på dagsbasis, så Gallup offentliggør kun ugetallene. I løbet af en uge lytter 53,0 procent af alle over 12 år til P4 og 23,8 procent lytter til P3. På tredjepladsen kommer P1, der i løbet af uge 40 var i kontakt med 17,5 procent af befolkningen. Den kommercielle NOVA havde en ’reach’ på 20 procent.
Ingen ikke-kommercielle lokalradioer måles i hverken Gallups ugentlige RadioMeter-målinger eller de halvårlige ’Gallup Lokalradio Index’-målinger, der er baserede på telefoninterviews. Dels er det meget dyrt at være med i disse undersøgelser, og dels er vurderingen, at de lokale ikke-kommercielle stationer sender i så små sendeområder, at der ikke kan laves valide målinger. Det var således derfor, at man for år tilbage droppede kravet om ugentlige målinger af TV-stationerne. Den ene uge kunne en station have 10.000 seere og næste uge kun et par stykker.
Lytter- og seertal for de ikke-kommercielle er ikke afgørende. Det væsentlige er, at borgere i området mener, de kan bruge stationen til noget; at de lokale ikke-kommercielle stationer er folkeoplysende og demokrati-skabende. Som det er sagt før – men som ikke kan gentages ofte nok: Det er fint, at vi har ytringsfrihed, men det er ikke meget værd, hvis vi ikke også har ytringsmuligheder.