Det kommende medieforlig bør adressere de ikke-kommercielle radio- og tv-stationer på samme vis som de skrevne, lokale og regionale medier. Sådan lyder det i SAML’s indspil til kulturminister Jakob Engel-Schmidts kommende kulturpolitiske redegørelse.
Det er første gang i 25 år, at der laves en kulturpolitisk redegørelse fra landets kulturminister. Ved offentliggørelsen af dette tiltag udtalte kulturminister Jakob Engel-Schmidt: “Jeg har høje ambitioner for kulturen. Jeg vil ikke bare skrue hist og pist. Jeg vil virkelig ændre noget. Og det kræver, at vi får en ordentlig debat om, hvad kulturen anno 2023 kan og skal.”
Redegørelsen ventes klar i maj, og forud for redegørelsen er en række organisationer og institutioner blevet bedt om at komme med input til det interne arbejde med udformningen af redegørelsen.
Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet (SAML), der er paraplyorganisationen for de ikke-kommercielle lokale elektroniske mediers landsorganisationer, peger i sit bidrag til redegørelsen på, at det kommende medieforlig bør ”adressere de ikke-kommercielle radio- og tv-stationer på samme vis som de skrevne lokale og regionale medier. Som medier, der er et stort behov for i lokalsamfundet, for at kunne styrke nærdemokratiet, den lokale ytringsfrihed og ikke mindst den lokale ytringsmulighed. Men i lighed med de skrevne lokale og regionale medier har de elektroniske økonomiske udfordringer. ”
Når der er udfordringer med økonomien på de ikke-kommercielle stationer hænger det bl.a. sammen med, at det årlige driftstilskud aldrig er blevet pristalsreguleret. Samtidig med at alle udgifterne til strøm, ophavsretsafgifter med mere er steget betydeligt.
Det hedder videre fra SAML: ”Variation og mangfoldighed af medierne lokalt og regionalt er en nødvendighed i forhold til udvikling af nærdemokratiet: at inddrage borgerne aktivt.”
SAML mener også, at den kulturpolitiske redegørelse bør adressere, hvordan foreningslivet kan mindskes for de bureaukratiske byrder, man i dag døjer med, og her tænkes der først og fremmest på det stigende bureaukrati på grund af Hvidvaskloven.
Endelig peger SAML på, at redegørelsen bør forholde sig til, hvorledes den del af foreningslivet, som rammes af øgede udgifter, hvis regeringen – som påtænkt – agter at indføre moms på kunstneriske rettigheder, kompenseres for denne øgede udgift.