DanmarkC TV i Fredericia skiller sig ud blandt de lokale TV-stationer ved at satse benhårdt på lokale nyheder – både korte og de lidt længere nyhedsindslag. Og så er TV-stationen en socialøkonomisk arbejdsplads.
”Lige siden vi gik i luften for godt ti år siden, har vi altid sat barren højt og har også sigtet højere end det egentlig var realistisk,” fortæller Theis Søndergaard til SAML Nyt. Han var en af initiativtagerne til den lokale TV-station i Fredericia tilbage i 2012 og har gennem årene været en af hovedkræfterne. For DanmarkC TV handler det om at gøre nogenlunde det samme som de ’store’ tv-stationer, bare med fokus på det lokale i Fredericia.
DanmarkC TV sender en halv times lokale nyheder hver uge. Hver lørdag – og med genudsendelse de følgende dage. Programmet er bygget op med en stribe korte nyheder i begyndelsen og med tre-fire lidt længere nyhedsindslag til sidst. Der er ingen oplæsning fra et tv-studie, men billeder fra ’marken’ i hele udsendelsen. ”Vi har fokus på nyhederne, fordi folk rent faktisk går efter netop det,” forklarer Theis Søndergaard og tilføjer, at man også sender en række andre udsendelser – blandt andet dokumentarer og faste programmer som ’Min historie’, ’Politik ved bæltet’, ’Det næste kapitel’, ’Din fritid’ og ’Cisse på udebane’.
Stationens fokus på nyheder har betydet, at man har leveret klip til især TV Syd, men også DR, TV 2 og et par gange til Ekstra Bladet.
Det høje ambitionsniveau indebærer, at DanmarkC TV gør rigtigt meget ud af at få uddannet medarbejderne. Deltagelse i diverse kurser har høj prioritet, og senest er to medarbejdere fra stationen blevet optaget på uddannelsen som Film- og TV produktionsteknikere på Medieskolerne i Viborg.
”Fredericia er en by, hvor der er kamp til stregen om at være bedst, hvor der er kamp om annoncekronerne, og hvor det i det hele taget er en udfordring at konkurrere med andre medier”, siger Theis Søndergaard og fortsætter: ”De andre medier i byen skriver for eksempel ikke rigtigt om os”.
Det er en af grundene til, at DanmarkC TV har etableret en egentlig netavis med lokale nyheder og debat. Tidligere indeholdt hjemmesiden kun omtale fra de begivenheder, som man havde lavet TV-indslag fra. Nu kan det sagtens være, at der kommer en historie på hjemmesiden, inden man har lavet TV-indslaget, og der bringes også rene citathistorier. DanmarkC TV har en medarbejder på vagt alle dage døgnet rundt, så man er klar til at rykke ud, når der sker noget i byen. ”Ja, det er ressourcekrævende,” siger Theis Søndergaard, ”men vi har nogle passionerede medarbejdere, og det er vigtigt at være først med nyhederne”.
Og det med de passionerede medarbejdere er centralt for TV-stationen. ”Vi er et socialøkonomisk sted, hvor mennesket kommer i forreste række, og hvor hver enkelt medarbejder virkelig får noget ud af at være her”, fortæller Theis Søndergaard.
Der er fem fastansatte medarbejdere på DanmarkC TV, og derudover hjælper man kommunen med folk, der skal afklares. Desuden er der tre-fire frivillige, og endelig så er DanmarkC TV også godkendt af Kriminalforsorgen til, at dømte kan afsone samfundstjeneste på DanmarkC TV; det er typisk omkring seks-ni måneder med måske seks timer om ugen.
”Og så har vi hjertestartere i alle vores ENG-biler, og er på livreddende mission i gennemsnit otte gange årligt,” siger Theis Søndergaard, og fortsætter: ”Vores ENG-biler kører meget i bybilledet og ved hjertestop kan en hjertestarter derfor være hurtigt fremme”.
DanmarkC TV kan ses alle dage døgnet rundt på nettet og på YouSee’s kabel-anlæg – begge steder i HD-kvalitet. Og så naturligvis på den statslige kanal, Tegnsprogskanalen, men kun i SD-kvalitet, hvilket Theis Søndergaard ikke lægger skjul på, at han finder meget ærgerligt: ”Det burde nærmest ikke være lovligt at sende i SD-kvalitet i 2023”, siger han.
Den største del af DanmarkC TV’s indtægter kommer fra det årlige tilskud fra Kulturministeriet på 805.000 kroner. Derudover har man indtægter på mellem 100.000 og 150.000 kroner årligt fra sponsoraftaler, og på mellem 50.000 og 100.000 kroner på videoproduktioner for eksterne kunder.