Mens de første lokalradioer begyndte at sende i luften i foråret 1983, så gik der over et år mere før de første lokale tv-stationer begyndte at sende i luften. Det første år blev der kun sendt via kabel-tv.
I 1982 var der hele 34, der søgte om sendetilladelse til at lave lokal-tv. De fleste via kabel-tv-anlæg og kun få i æteren. Og de stationer der ville sende i æteren måtte væbne sig med tålmodighed. Post- og Telegrafvæsenet (P&T) anså det nemlig for at være alt for vanskeligt for de enkelte tv-projekter selv at etablere sendere og antenner, så i modsætning til lokalradioerne, så skulle P&T stå for både sendere (der var på 200 Watt) og antenner til de lokale tv-stationer. Og det tog tid. Lang tid.
Hvem den første lokale tv-station var i forsøgsrunden, fortaber sig i historiens glemsel, men den første æterbårne station var formodentlig TV-Svendborg. Stationen, der blev drevet af SiD Svendborgskolen, begyndte at sende på kanal 52 fra den 1. juni 1984.
Blandt de første lokal-tv-stationer var også Kanal ATV i Aarhus. Det var Jack Fridthjof fra den populære Århus Nærradio, der den 15. august 1984 gik i luften med én-mands betjent, direkte tv hver dag kl. 14.00-16.00 på en meget afslappet og yderst uhøjtidelig facon. I efteråret 1984 gjorde ATV sig bemærket med en 48 timers direkte maratonudsendelse. Noget der bliver bemærket og omtalt af mange andre medier.
Kanal Fyn, et samarbejde mellem Svendborg Avis A/S (der udgav dagbladet Fyns Amts Avis) og konkurrenten Fyens Stiftstidende, begyndte at sende lokal-tv via kabelanlæg til tre af de største antenneforeninger i Odense i 1983, men blev først ‘æterbåren’ i Odense-området den 17. september 1984. I øvrigt en uge efter, at Odense Kommune var begyndt at sende kommunalt lokal-tv. Nogle måneder senere kom en tredje tv-station til, nemlig TV Odense, der blev drevet af AOF.
Den 1. oktober 1984 gik TV Aalborg i luften. Det var et samarbejde mellem AOF, Fællesorganisationen, AOF og A-pressen, og stationen havde Steen Vedersø som leder. Samme dag – altså den 1. oktober 1984 – fik bornholmerne også lokal-tv; det var TV Bornholm, der begyndte at sende, og denne socialdemokratiske tv-kanal blev drevet i et samarbejde mellem Dagbladet Bornholmeren og Fællesorganisationen.
Den første lokal-tv-station i København blev den kristne KKR-TV, der begyndte den 28. oktober 1984 og med navnkundige Birger Lind i spidsen. Stationen havde 14 medarbejdere på lønningslisten og omkring 70 frivillige. Nogle få dage senere, den 4. november 1984, gik Vestegnens Lokal TV i Tåstrup så i gang med at sende. Stationen havde Bent Helvang som tv-chef.
Den 24. november 1984 åbnede Kanal 2 i København. Bagmændene var børs-manden Klaus Riskær Pedersen og baron Otto Reedtz-Thott, og de to postede angiveligt selv ti millioner kroner i projektet, der blandt andet kom til at skaffe sig indtægter ved sælge tv-dekodere til stationens kodede programmer. En måned senere kom Weekend TV til. Her var det Hans Morten Rubin, der stod i spidsen for en medarbejderstab på 48 ansatte.
Ved afslutningen af forsøgsrunden var der ti lokal-tv-stationer tilbage: Vestegnens Lokal-TV, Kanal 2, KKR, TV-Bornholm, TV Odense, Odense Kommune, TV Fredericia, Kanal ATV og TV Aalborg.