Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer (SLRTV), der er den største organisation i paraplyorganisationen SAML, holdt søndag den 23. april 2023 årsmøde i Middelfart.
Formand for SLRTV, Niels A. Holst, bød velkommen, og kasserer Gitte Thomsen aflagde bestyrelsens mundtlige beretning. En af de ting, der har fyldt meget, er arbejdet med at oprette et landsdækkende tv-sendesamvirke. Det har faktisk været undervejs i tre år, men nu afventes kun et svar fra Kulturministeriet om, hvordan og hvornår reglerne kan ændres, så det nye sendesamvirke kan realiseres.
SLRTV venter også på, at forhandlinger om et nyt medieforlig sættes i gang. Der var i udspillet sidst – der kom lige inden folketingsvalget – lagt op til en styrkelse af de lokale og regionale medier. Men desværre kun de skrevne medier. Det er vigtigt, at de lokale elektroniske medier også kommer med.
Gitte Thomsen nævnte videre, at i de sidste 10-15 år er tilskud til lokal ikke-kommerciel radio- og fjernsynsvirksomhed ikke blevet pristalsreguleret. At det endnu ikke er lykkedes at overbevise Radio- og TV-Nævnet om, at der bør gennemføres udbud af ledig sendetid til lokalradio lokalt. At en lempelse af hvidvaskreglerne betyder, at bankerne nu ’kan’ gøre det nemmere for bl.a. lokale radio- og tv-stationer at være bankkunder. At der er risiko for at der pålægges moms på kunstnerisk virksomhed, hvilket vil betyde at især lokale radiostationer rammes af en stigning på 25 procent af udgifterne.
I beretningen blev det også nævnt, at SLRTV og SAML arbejder på at deltage på Kulturmødet på Mors, for at sætte yderligere fokus på de lokale, ikke-kommercielle radio- og tv-stationer.
Endelig blev det nævnt, at der mangler en ankeinstans for de afgørelser, der træffes i Radio- og TV-Nævnet. Det skal der sættes fokus på, betonede Gitte Thomsen.
Under indkomne forslag blev et forslag behandlet om fordeling af tilskudsmidlerne fra Kulturministeriet. Som det er nu, så går 60 procent til lokal-TV og 40 procent til lokalradio. Da der er betydeligt flere radio- end TV-stationer betyder det, at hver TV-station modtager over 800.000 kroner årligt, mens radiostationerne hver kun får 140.000 kroner i årligt tilskud. Dertil kommer at TV-stationerne modtager flere tusinde kroner i UBOD-midler, mens de fleste radiostationer kun får få hundrede kroner. Årsmødet drøftede dette, men der var bred enighed om, at det ikke er fra SLRTV, at forslag til en ændring af fordelingsnøglen skal komme.
Et andet forslag handlede om, at SLRTV skulle arbejde for, at sendestyrken til de lokale ikke-kommercielle radioer skulle forhøjes fra de nuværende 160 Watt, blandt andet fordi mange stationer ikke kan dække de store kommuner. Men aktuelt er situationen fastlåst med de resultater, der blev opnået efter et stort arbejde frem til 2017. Formand Niels A. Holst oplyste, at der dog – måske – er en chance for, at der kan arbejdes for forbedrede forhold i 2027, når de nuværende sendetilladelser udløber.
Der var genvalg til de bestyrelsesmedlemmer, der var på valg, således at bestyrelsen for SLRTV uændret består af: formand Niels A. Holst (Radio Rønde), kasserer Gitte Thomsen (Folkets Radio, Aalborg), Magnus Vejleskov (0 TV, København), Preben Sørensen (Albertslund Nærradio), Poul Foged (TV-Midtjylland), Gunnar Thomsen (Canal6000, Kolding) og Erik Scriver (ANTV, Aarhus).