Igennem mange år er tilskud til lokalradio- og TV ikke blevet pristalsreguleret. Dermed et beløbet blevet udhulet år for år. SAML har nu skrevet til Folketingets Kulturudvalg og blandt andet foreslået en tiltrængt pristalsregulering.
Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet (SAML) er enig i det nye medieforligs hovedintention om at de lokale og regionale medier skal styrkes.
”Men desværre er det lille område for ikke-kommercielle lokale og regionale radio- og tv-stationer faldet ud af Medieforliget”, skriver SAML i en ny henvendelse til Folketingets Kulturudvalg på Christiansborg.
SAML peger på, at også de elektroniske lokalmedier er en væsentlig del af dette område og kan spille / spiller en rolle i forhold til mangfoldighed og variation af mediebilledet i Danmark. Ikke mindst spiller de lokale elektroniske medier en rolle i forhold til borgernes mulighed for at kunne ytre sig og dermed en rolle i styrkelse af nærdemokratiet.
SAML skriver: ”Men som også de skrevne lokale og regionale medier står de ikke-kommercielle radio- og TV-stationer over for store udfordringer for tiden.
SAML vil derfor opfordre til, at det årlige driftstilskud til disse medier pristalsreguleres. Tilskuddet har været på samme niveau gennem en længere årrække og det mærkes i forhold til inflation/indeksregulering på KODA/Gramex, husleje og masteleje sammen med prisstigninger på udstyr med mere.
Derudover er disse medier udfordret i forhold til at kunne benytte de forskellige digitale og sociale platforme. Ikke så meget fordi det er økonomisk omkostningsfuldt, men fordi det kræver arbejdsressourcer, der ikke altid er til stede på stationerne, der jo primært drives af frivillig arbejdskraft. ”
SAML peger på, at de ikke-kommercielle, lokale radio- og TV stationer, er de eneste elektroniske medier, der er public access medier, hvilket betyder at borgerne har en reel mulighed for at kunne ytre sig. Samt at disse medier er de eneste elektroniske medier, der reelt er borgerinddragende. Og dermed vil en styrkelse af disse medier – ifølge SAML – således ”sikre fortsat mangfoldighed og variation i det danske mediebillede samt i høj grad sikre dansk indhold i mediebilledet.”
Krav om ”lokal indhold” skal ændres til ”lokalt forankret indhold”
SAML har gennem de senere år oplevet en række afgørelser fra Radio- og TV-Nævnet om begrebet ”lokalt indhold”. Afgørelser som de ikke-kommercielle radio- og TV-stationer står fuldstændig uforstående overfor.
Disse afgørelser gør det stort set umuligt for de ikke-kommercielle elektroniske medier at interviewe et lokalt valgt Folketingsmedlem, idet dette vil blive betragtet som mere generelt og ikke af særlig lokal interesse. Dermed er det nærmest umuligt at leve op til kravet om ”lokalt indhold”. SAML foreslår derfor over for Kulturudvalget, at begrebet ”lokalt indhold” erstattes af det mere objektive begreb ”lokal forankring”.
Afgørelser skal kunne ankes
Derudover foreslår SAML, at der indføres en ankeinstans over Radio- og TV-Nævnet. Dette har tidligere været foreslået, men er desværre ikke blevet gennemført endnu.
Vil ikke betale for administrationen
SAML foreslår desuden, at der ikke fremover tages to millioner af det bevilligede driftstilskud til administration af ordningen, altså til drift af blandt andet. sekretariatsbetjeningen af Radio- og TV-Nævnet. SAML skriver: ”Det undrer os noget at et så lille område skal betale en forholdsvis stor del af tilskuddet til den statslige administration. Det er os bekendt ikke tilfældet andre steder.”
Samarbejde med DR?
Endelig foreslår SAML, at det undersøges, om der kan etableres et samarbejde mellem DR og de ikke-kommercielle elektroniske medier om programproduktion med mere. SAML peger på, at en lignende model angiveligt er gældende for BBC og de lokale medier, og nævner at de ikke-kommercielle lokale medier jo er første led i fødekæden til blandt andre DR.
Møde med Kulturudvalget
SAML har anmodet om foretræde for Folketingets Kulturudvalg for at uddybe synspunkterne, og udvalget har takket ja til at møde repræsentanter fra SAML allerede den 15. november.